2014(e)ko otsailaren 10(a), astelehena

KUTSADURA GURUTZATUA
 
 Gripe garaia dugu Hegoaldean, beherakoena Ipar Euskal Herrian. Tentuz eta kontuz ibiltzeko garaia.

Kutsadura edo poluzioa, substantzia edo energia mota bat ekosistema elikagai batean sartzea da; ondorioz, kutsatzailea behar bezain ahaltsua bada, desoreka edo kaltea sortuko du elikagaian eta ondorio kaltegarriak izango ditu izadian, gizakiaren bizia galaraziz. Mikrobio patogenoak elikagai gordinetan ugari dabiltzan arren, hori ez da arazoa, haiek behar bezala egosten badira, bizirik irauten duten mikroorganismo urriek ezin diotelako eraso ia deusi
 
.
 Kutsadura gurutzatua, ordea, arriskutsua da: elikagai gordin, esku, lanabes, zapi eta bestelakoetan dautzan mikroorganismo kaltegarriak (bakterioak, eskuarki), berotu behar ez diren elikagai osasuntsuetara (gazta, entsalada, ogitarteko edo jaki prestatuetara) igarotzean gertatzen da.

iruzkinik ez:

Argitaratu iruzkina